Zapékaná kuřecí prsa s bramborovým pyré. S nadsázkou se dá říct, že kuře je takový novodobý králík
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa s bramborovým pyré.
- 800 g brambor
- 100 ml mléka
- 2 polévkové lžíce másla
- 500 g kuřecích prsou
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- tymián
- hladká mouka
- smetana ke šlehání
- mražený hrášek
- tvrdý sýr
- sůl
- mletý černý pepř
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Brambory očistíme, pokrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Uvařené brambory scedíme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, sůl, pepř a vypracujeme hladké pyré, které si dáme stranou.
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky, mrkev na kostky, cibuli na drobné kostičky a česnek prolisujeme.
V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. K masu přisypeme mrkev, přidáme sůl, koření, česnek a vše krátce orestujeme a nakonec poprášíme zlehka moukou.
Vše dobře promícháme, přilijeme trochu vody, smetanu, zakryjeme a všechno spolu provaříme asi deset minut. Pak přisypeme mražený hrášek, opět přivedeme k varu a odstavíme.
Do větší zapékací misky vložíme omáčku s masem, posypeme polovinou strouhaného sýra, navrch rozprostřeme bramborové pyré, které posypeme zbytkem strouhaného sýra a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuřecí stehna na staročeský způsob. Poctivá česká kuchyně připravovaná ze samých úžasných dobrot
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuřecí směs na kari s kokosovým mlékem. Milovníci indické kuchyně nedají na tento recept dopustit
Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, recept na kuřecí směs s kokosovým mlékem vám zajisté přijde k chuti. Spojení kari a kokosového mléka výborně ladí dohromady.
-
Kuřecí čtvrtky na zelí. Připravte si skvělé jídlo kombinující jemné maso s nezaměnitelnou chutí zelí
S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.