Zapečená kuřecí prsa s bramborami a červenou řepou. Kdo by neměl rád jemné a lehce stravitelné maso?
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
- 600g kuřecích prsou
- 400 g brambor
- 2 jablka
- olej
- 300 g vařené červené řepy
- 6 plátků slaniny
- 2 polévkové lžíce másla
- olej
- 50 ml mléka
- sušený tymián
- sůl
- černý pepř
- Na bešamel:
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 g mléka
- 3 polévkové lžíce strouhaného křenu
- sůl
- mletý pepř
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky.
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme asi na pět minut k bramborám a chvíli vše provaříme.
Do rozpáleného oleje vložíme kuřecí prsa, opečeme je. Přidáme sůl, pepř a tymián.
Brambory i s jablky scedíme, zamícháme a rozmačkáme s máslem a mlékem.
Uděláme si bešamel:
Mouku osmahneme na másle do světlé pěny, přidáme studené mléko, nastrouhaný křen, sůl, pepř a vaříme do zhoustnutí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Pekáč nebo formu na koláč vymažeme trochou másla a rozložíme nejprve na plátky nakrájenou uvařenou červenou řepu.
Na ni nalijeme bešamel. Dobře rozetřeme a přikryjeme vrstvou kuřecího masa.
Navrch rozetřeme jablkovo - bramborové pyré, položíme plátky slaniny a pečeme v troubě při 180 stupních.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Zapečená kuřecí játra s bramborami. Připravte si báječné jídlo kombinující nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
-
Kuřecí stehna na medu a česneku. Máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen zkusili vše? Kdepak!
Pokud máte pocit, že jste při pečení kuřecích stehen už vyzkoušeli všechno, nenechte se mýlit. Dnes pro vás máme zajímavý recept na kuřecí stehýnka na medu a česneku.
-
Pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce. Šťavnaté maso krásně vynikne v kombinaci se špagetami
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si pikantní kuřecí kousky v krémové omáčce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.