Zapečená kuřecí prsa s bramborami a červenou řepou. Kdo by neměl rád jemné a lehce stravitelné maso?

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Ingredience
  • 600g kuřecích prsou
  • 400 g brambor
  • 2 jablka
  • olej
  • 300 g vařené červené řepy
  • 6 plátků slaniny
  • 2 polévkové lžíce másla
  • olej
  • 50 ml mléka
  • sušený tymián
  • sůl
  • černý pepř
  • Na bešamel:
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 3 polévkové lžíce strouhaného křenu
  • sůl
  • mletý pepř

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky.
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme asi na pět minut k bramborám a chvíli vše provaříme.
Do rozpáleného oleje vložíme kuřecí prsa, opečeme je. Přidáme sůl, pepř a tymián.
Brambory i s jablky scedíme, zamícháme a rozmačkáme s máslem a mlékem.
Uděláme si bešamel:
Mouku osmahneme na másle do světlé pěny, přidáme studené mléko, nastrouhaný křen, sůl, pepř a vaříme do zhoustnutí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Pekáč nebo formu na koláč vymažeme trochou másla a rozložíme nejprve na plátky nakrájenou uvařenou červenou řepu.
Na ni nalijeme bešamel. Dobře rozetřeme a přikryjeme vrstvou kuřecího masa.
Navrch rozetřeme jablkovo - bramborové pyré, položíme plátky slaniny a pečeme v troubě při 180 stupních.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.