Dušená treska se zeleninou. Zdravé a lehké jídlo, které navíc potěší i vaše oči svojí barevností

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Ingredience
  • 500 g tresky
  • 1 paprika červená
  • 1 mrkev
  • česnek
  • 1 cibule
  • uzená paprika mletá
  • 100 ml bílého vína
  • olivový olej
  • sůl a mletý černý pepř

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájíme. Česnek na tenké plátky, cibuli na ostičky, papriku na menší kostky a mrkev nastrouháme na struhadle.
Filety tresky dobře osušíme papírovou utěrkou, osolíme a okořeníme.
V pánvi rozpálíme olej a filety z obou stran opečeme dozlatova. Potom je vyjmeme a zakryjeme alobalem, aby si udrželi teplotu.
Do výpeku přidáme cibuli a česnek, dobře promícháme. Zhruba po minutě restování přidáme mrkev a papriku a všechno společně opečeme asi dvě minuty. Dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou.
Zeleninu podlejeme vínem, provaříme, přidáme kapku vody, navrch položíme tresku, pánev zakryjeme a chvíli vše dusíme na mírném ohni.
Pak odstavíme a podáváme.

Chutně připravená treska se zeleninou je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.