Bramborové taštičky plněné kysaným zelím. Z obyčejného bramborového těsta vykouzlíte parádní jídlo
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné bramborové taštičky vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
- 500 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- žloutek
- olej nebo sádlo
- 1 cibule
- 300 g kysaného zelí
- cukr
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky.
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň:
V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opražíme ji do sklovata.
Zelí scedíme (pokud je příliš kyselé propláchneme vodou), pokrájíme a přidáme k cibuli.
Posypeme trochu cukrem a restujeme asi 10 minut.
Pak podlijeme trochou vody a dusíme na slabém plameni.
Měkké zelí necháme vychladnout.
Připravíme si těsto:
Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce a 1 žloutek a nakonec nastrouhané uvařené brambory.
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
Z každé části vyválíme tenký plát a pomocí větší sklenice, nebo formičky vykrájíme kolečka.
Do středu naneseme přibližně lžičku náplně, přeložíme a okraje dobře uzavřeme.
Okraje přitlačíme vidličkou.
Taštičky necháme chvíli odpočívat na vále. Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Taštičky vložíme pak do vařící vody a když vyplavou povaříme je zhruna 5 minut.
Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a opečeme ji krásně do zlatohněda.
Uvařené taštičky dále na talíře a posypeme zlatou cibulkou.
Můžeme samozřejmě posypat i škvařenou slaninkou.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu. Klasika ještě „vylepšená“ netradičními surovinami
Škubánky jsou noky z bramborového těsta, které se v dřívějších dobách těšily velké oblibě především na venkově, a to zejména pro snadnou dostupnost surovin.
-
Bramborové šišky s opečenými meruňkami, vše přelité máslem. Oranžové ovoce, které Češi prostě milují
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s opečenými meruňkami vám určitě přijdou k chuti.
-
Za bramborové šišky s tvarohem a švestkami vás nečeká bramborová medaile, všichni si pochutnají
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s tvarohem a švestkami vám určitě přijdou k chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.