Losos v koprové omáčce. Dejte šanci netradiční kombinaci, kopr odpradávna patří do české kuchyně
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.
Suroviny:
700 g lososa(filet), citrón, 100 ml bílého vína, 100 ml rybího vývaru, sůl
Omáčka:
80 g másla, 80 g hladké mouky, 200 ml vody, 100 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 2 polévkové lžíce kopru
Postup:
Filet lososa nakrájíme na dvoucentimetrové proužkx, které zarolujeme a propíchneme špejlí. Osolíme je a pokapeme citrónem.
Rolky dáme do vymazaného pekáče, podlijeme vínem a vývarem, zakryjeme a upečeme ve vyhřáté troubě při 170ti stupních - asi patnáct minut.
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou za stílého míchámní zalijeme voudou a mlékem. Dobře provaříme , přidáme kopr a smetanu a ještě alespoň deset minut povaříme. Nakonec dosolíme podle chuti.
Příloha: brambory.
O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Křehké maso z lososa v bylinkové krustě s baby špenátem vás určitě nezklame.
Související
-
Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Losos v bylinkové krustě s baby špenátem. Krásná ryba, která vás na talíři určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Losos s italskou čočkou. Zajímavá kombinace barev a chutí potěší oko i žaludek
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.