Kuřecí játra s pórkem. Připravte si skvělý pokrm kombinující dvě výrazné a nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. Kombinace jater s výraznou chutí pórku je neopakovatelná a všichni strávníci ji ocení.
- 600 g kuřecích jater( krůtích, nebo jiných jatýrek)
- 70 g másla
- 200 ml kuřecího vývaru
- 4 středně velké cibule
- 1/2 většího pórku
- 4 sušená rajčata
- 1 chilli paprika
- sůl
- pepř
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu" těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.
A pórek je zelenina s výraznou, štiplavou chutí a zeleno-bílou barvou. Zelená část obsahuje mnohem více vitamínů než bílá. Pěstuje se u nás, ale také je dovážen, například z Francie či Belgie. Pórek se skládá z několika křupavých vrstev a podporuje čištění moči, ledvin, cév, orgánů.
V kuchyni se těší pórek takové oblibě, že se vydávají i speciální kuchařky, kde je hlavní surovinou. Můžeme ho smažit, zapékat, plnit, dusit, nakrájet do polévky, rolád, slaných koláčů, masových směsí, salátů, pomazánek, bramborových či rýžových pokrmů. Oblíbená je pórková polévka.
Postup:
Polovinu másla rozpustíme na pánvi. Přidáme na půlkolečka pokrájenou cibuli. Mícháme, dokud cibule není měkká a pěkně zlatá. Pak přidáme orestovat k cibuli omytý pórek, pokrájený na tenké plátky. Cibuli i orestovaný pórek vyjmeme z pánve a odložíme do druhé nádoby.
Do pánve vhodíme druhou polovinu másla, počkáme až se rozpustí, přidáme omytá, osušená kuřecí játra, 5 - 8 minut restujeme, aby zvenčí zhnědla a uvnitř zůstala růžová. Játra podle chuti osolíme, opepříme, přidáme pokrájená sušená rajčátka, chilli papričku. Nakonec přilijeme vývar a necháme probublat. Do pánve přidáme zpět orestovanou zlatou cibulku s pórkem a opět přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a necháme pár minut vše ještě provařit.
Příloha: brambory, rýže
Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce", v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.
Související
-
Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je s pórkem a červenou čočkou
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte.
-
Zdá se vám bramborová kaše jako obyčejný pokrm? Zkuste ji...
Češi mají brambory děsně rádi a berou je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojena spousta různých úprav, k...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.