Děti i dospělí milují květák. Zkuste si ho udělat s exotickým kořením
Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v klasickém trojobalu milují děti i dospělí.
Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.
Vyzkoušejte si dnes náš recept na květák s kořením.
Suroviny:
1 květák, 2 lžičky římského kmínu, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 2 lžičky kari koření, špetka soli, 2 kelímek smetany ke šlehání, 3 lžíce koriandru
Postup:
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je omyjeme.
Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za stálého míchání asi 2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře, rozdrtíme paličkou a promícháme se skořicí, kari a solí.
Růžičky květáku rozložíme do zapékací mísy lehce vymazané olejem, pokapeme je olivovým olejem a posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut.
Pak květák přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 15 minut, dokud není měkký.
Upečený květák posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.