Zkuste podle našeho receptu kuřecí karbanátky se sýrem a sušenými rajčaty. A určitě nebudete litovat
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.
Suroviny:
500 g kuřecí prsa, sušená rajčata naložená v oleji, tvrdý sýr (eidam, gouda) 100 g, menší cibule, česnek 2-3 stroužky, 1 vejce, sladká mletá paprika, hladkolistá petrželka, sůl, pepř, strouhanka, olej
Postup:
Maso umelte na masovém strojku. Přidejte k němu nakrájená sušená rajčata, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, rozdrcený česnek, najemno nakrájenou cibuli, koření a posekanou petrželku.
Osolte a důkladně směs promíchejte. Nechte uležet alespoň půl hodiny v lednici.
Poté ze směsi vytvarujte karbanátky, lehce je obalte ve strouhance a opečte pozvolna klasicky na pánvi s olejem nebo je vložte lehce potřené olejem do trouby a pečte na 180-200 °C dozlatova.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Související
-
Karbanátky s nivou nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci a neprohloupíte
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Zhotovované z vepřového masa jsou velmi vydatným pokrmem.
-
Vyzkoušejte recept na výborné karbanátky s lečem od věrné posluchačky Slávky. Nebudete litovat
Jsme moc rádi, když na pořad Vaříme s Habadějem reagujete a posíláte nám své recepty. Vyzkoušejte ten na výborné karbanátky s lečem od jedné naší věrné posluchačky.
-
Rybí karbanátky. Tradiční maďarský předkrm podávaný již v 17. století
Rybí karbanátky jsou tradičním maďarským předkrmem podávaným již v 17. století, a jak je vidět, svou popularitu si udržel. Zkuste vyměnit českou klasiku za maďarskou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.