Zapečená kuřecí stehna. Pokud je máte také raději než prsa, udělejte si je podle našeho receptu
Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s opečenými bramborami dodá tomuto pokrmu lahodnost.
Stehna nejčastěji pečeme, ale také smažíme, dusíme, plníme, vaříme, zapékáme, grilujeme. Mnoho lidí má stehna raději než prsa, jelikož nejsou tolik suchá.
Suroviny:
8 vykostěných kuřecích stehen, 8 plátků šunky, 8 plátků tvrdého sýra, 1 pórek, plnotučná hořčice, Niva, eidam, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, rostlinný olej
Postup:
Vykostěná stehna umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme mletým pepřem a na pánvi opečeme na rozpáleném oleji.
Maso rozložíme na pekáč, potřeme hořčicí, jemně posypeme mletou paprikou, poklademe kolečky pórku, položíme plátek šunky, plátek sýra a nakonec dáme na každý plátek kousek másla. Přelijeme výpekem, do kterého nalijeme trochu vody. Vše přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na třicet minut. Pak odstraníme alobal, vše posypeme nastrouhanou směsí Nivy a eidamu. A ještě vše zapečeme.
Podáváme s opečenými bramborami.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Související
-
S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je novodobý králík. Výborné je na zelí s anglickou slaninou
Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti.
-
Citronové kuře polechtá vaše mlsné jazýčky aneb Netradiční recept spojující dvě tradiční chutě
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo, máte za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
-
Pivo nemusíte jen popíjet, čarovat se s ním dá i v kuchyni. Zkuste pikantní kuře na pivu a medu
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.