Výborná povidla z jablek. V zimě se budou hodit
Letos byla dobrá úroda jablek. Leckomu už ale začínají „moučnatět“ a to je velmi vhodná doba na to, připravit z nich vynikající poctivá domácí povidla. V zimě jako když je najdeme.
- 3 ½ l oloupaných, na kousky nakrájených jablek
- 50 ml 8% octa
- cca 500 g krystalového cukru
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Promícháme s octem a s cukrem, kterého dáme podle sladkosti jablíček. Někdy může být 500 g málo, jindy moc. Necháme 24 hodin proležet. Během této doby občas zamícháme.
Směs nalijeme do velkého kastrolu, přivedeme k varu a pomalu jablka rozdusíme. Nejprve pod poklicí, tu potom odstraníme, aby se přebytečná voda snáze odpařila. Nakonec větší kousky jablek rozmělníme kovovou metlou. Nejsem v tomto případě zastáncem mixování, protože malé kousky rozvařených jablek jsou v povidlech vítány a zlepšují jejich chuť. Ale kdo chce, může směs mixovat. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a při 85°C sterilizujeme cca 20 – 25 minut, podle toho, jak velké sklenice použijeme. Sklenice s vychladlými povidly popíšeme a uložíme v suchu a chladu. Takto připravená povidla vydrží ve skvělé kvalitě několik let.
Toto je velmi starý a osvědčený recept. I když jsou povidla připravována bez konzervačních přípravků, nekazí se.
Můžeme je namazat na vdolky a pokapeme-li je ještě smetanou, máme mimořádnou lahůdku. Jablková povidla můžeme použít také na koláč, který před pečením posypeme máslovou drobenkou anebo zkuste buchty plněné domácími povidly.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.