Vařená vejce s hořčicovou omáčkou. Bude vám chutnat teplá i studená
Vajíčkové saláty, plněná vejce, vaječné pomazánky či tlačenka, to jsou nejčastější dobroty pro likvidaci vařených vajec. Pochutnáme si i na báječné hořčicové omáčce, kterou servírujeme k vajíčkům natvrdo. Ať si dáme omáčku teplou nebo studenou, bude vždycky lahodná.
- 8 vajec natvrdo vařených
- 2 středně velké cibule
- 5 PL másla
- 3 PL hladké mouky
- 250 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 PL hořčice (nejlépe bylinkové)
- worchesterská omáčka
- mletý pepř, sůl, pažitka nebo petržel
Na másle necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme mouku a za stálého míchání necháme zrůžovět. Potom přilijeme studený zeleninový vývar a mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Chvíli povaříme, pak přidáme hořčici a smetanu, sůl, mletý pepř, podle chuti worchesterskou omáčku a ještě 10 minut provaříme.
Oloupaná uvařená vejce podélně rozpůlíme, přelijeme omáčkou, kterou můžeme, ale nemusíme přecedit a posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Podáváme s vařenými bramborami nebo jen s pečivem. Tato omáčka je lahodná jak teplá, tak studená.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.