Plněné bramborové placky. Udělejte jich raději víc, budou rychle mizet
Recept je důkazem toho, že se můžeme dobře najíst i za málo peněz. V podstatě jde o škubánkové těsto, které budeme opékat či smažit. Kdo by chtěl dietnější formu tohoto pokrmu, může placičky péct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.
- 1 kg brambor
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- 100 g uzeného masa nebo uzeniny
- sůl
- sádlo nebo olej na smažení
Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu slité vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno. Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor a podle chuti dosolíme. Těsto rozdělíme na stejné dílky, na pomočeném vále je zploštíme, do středu dáme kousek masa nebo uzeniny a dobře uzavřeme. Zmáčknutím vytvoříme placičky, které smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Osmažené položíme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podáváme s čerstvou nebo i nakládanou zeleninou, kdo má rád, může použít i některou oblíbenou studenou omáčku nebo dip.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka