Nugátové řezy. Pohrajte si s ozdobením
Když si tyto řezy velikonočně ozdobíte, budou se na svátečním stole krásně výjimat.
- Na korpus: 6 vajec
- 180g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky
- Na náplň: 250 ml mléka
- 2 PL kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 200 – 250 g dětských piškotů
- 100 ml rumu
- Na ozdobu: čokoládová poleva, kokos, mleté ořechy, drobné cukrovinky, ovoce, atd.
Vejce s cukrem našleháme do pěny a postupně zapracujeme prosátou mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a do růžova upečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 160°C.
Povrch prochladného korpusu zdrsníme nožem nebo vidličkou, aby na něm dobře držela náplň, kterou rovnoměrně rozestřeme po celém povrchu moučníku. Při pokojové teplotě necháme asi hodinu zaschnout, potom celou plochu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle svých možností, příležitosti nebo nálady. Někdy stačí jen posypat kokosem nebo rozemletými ořechy. Po důkladném zaschnutí čokoládové polevy nakrájíme na řezy.
Příprava náplně: Piškoty rozmačkáme nebo je rozemeleme či rozmixujeme. Mléko, kakao a vanilkový cukr svaříme a necháme vystydnout. Chladnou hmotu spolu s rumem nalijeme na rozdrcené piškoty, necháme chvíli nasáknout a promícháme. Máslo utřeme s cukrem do pěny a vmícháme do připravené piškotové hmoty. Dobře propracujeme, aby byla náplň kompaktní. Část cukru v náplni můžeme nahradit trochou slazeného kondenzovaného mléka.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.