Vepřové srdce na slanině
Někdo má srdce na dlani, jiný v kalhotách, ale my ho dneska máme na talíři. Srdce je poslední dobou hodně opomíjená surovina. Převládá názor, že je jeho příprava zdlouhavá. Je pravda, že ho před přípravou musíme řádně očistit, což chvíli trvá, ale odvděčí se nám výbornou chutí.
Suroviny na čtyři porce:
3 vepřová srdce
1 cibule
50 g slaniny
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 citrón
sůl
Postup:
Dobře očištěná a omytá srdce uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak každé rozkrojíme na polovinu a položíme na ně plátky slaniny. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a spolu s máslem ji rozehřejeme. Přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, a připravená srdce. Podlijeme vývarem, ve kterém se srdce vařila, a v troubě je upečeme dočervena. Upečená srdce nakrájíme na plátky.
Vypečenou šťávu zaprášíme moukou, přidáme citrónovou šťávu a krátce povaříme. Omáčku přecedíme a přelijeme jí plátky srdce.
Doporučená příloha: dušená rýže, vařené brambory, kompoty, zelenina.
Celková doba přípravy tohoto jídla trvá 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka