Velikonoční hlavička
Bez hlavičky (nádivky) si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů.
- 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
- 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
- 10 vajec
- 10 rohlíků nebo housek
- vývar z vepřového masa
- muškátový oříšek
- sůl
- kontryhel, popenec, mladé kopřivy, petrželka
- sádlo na vymazání
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Přidáme k nim žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky a vše dobře promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.
Do sádlem vymazaného pekáče rozetřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně jednu hodinu.
Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy. Podáváme jako samostatný pokrm.
Doporučená příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.