Uzené na švestkách. Lahodná kombinace medu, vína a sušeného ovoce
Není to maso nasladko. Sice do omáčky patří med, ale ostatní ingredience jeho sladkost strhnou a dodají omáčce pikantnost. Zejména povidla, která mají ostřejší chuť a také víno. Solit budeme opatrně, protože vývar z uzeného masa bývá slaný dost.
- 750 g uzeného masa (krkovice, rolovaná plec,event. kýta)
- 3 plné PL švestkových povidel
- 2 – 3 PL medu
- hrst sušených švestek
- červené víno
- citrónová kůra i šťáva
- ½ KL mleté skořice
- 3 mleté hřebíčky
- podle potřeby trochu máslové jíšky
- sůl
Na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme sušené švestky do červeného vína. Uzené maso uvaříme do měkka. Měkké vyjmeme, nakrájíme na plátka a odložíme na teplé místo. Odlijeme si cca 800 ml vývaru, do kterého přidáme povidla, med, citrónovou kůru, namočené švestky i se zbylým vínem a všechno koření. Provaříme cca 10 minut. Podle potřeby zahustíme řídkou máslovou jíškou a znovu povaříme, tentokrát stačí 5 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčkou přelijeme plátky uzeného masa a podáváme s bramborovým knedlíkem a plátky citrónu.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.