Udělejte si krůtí játra na víně. Jednoduché a romantické jídlo skvěle kombinuje nezaměnitelné chutě
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit na červeném víně. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Z krůtích jater vždy dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Zkuste si s námi udělat pikantní krůtí játra na víně. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim samozřejmě dobré červené víno a romantika je za dveřmi.
Suroviny:
600 g krůtích nebo kuřecích jater, 2 cibule, 4 stroužky česneku, lžička mleté sladké papriky, drcený kmín 1 špetka, rajský protlak 2 lžíce, suché červené víno 150 ml, sušená majoránka, sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Cibule nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Játra očistíme od všech zbytků cév a tuku a pokrájíme na nudličky.
Olej rozehřejeme v pánvi a přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
Pak přisypeme mletou papriku a kmín, přidáme protlak a česnek a krátce promícháme.
Do připraveného základu vmícháme játra a zprudka restujeme 2-3 minuty. Podlijme vínem a nezakryté dusíme do změknutí.
Osolíme a opepříme podle chuti a dochutíme rozemnutou sušenou majoránkou. Podávat můžete s dušenou rýží.
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.
Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.
Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.
Související
-
Skvělé jídlo nezaměnitelné chuti a struktury pro fajnšmekry. Pikantní drůbeží játra se zeleninou
Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.
-
Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření
Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak tušíte, že budeme potřebovat kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec.
-
Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.