Treska s citrónovou omáčkou
Šetrná úprava ryby, při níž vynikne jemná chuť masa. Někomu by se mohl zdát pokrm fádní, proto je zvýrazněný citrónovou omáčkou. Recept pochází z řecké kuchyně.
- 600 g filetů z čerstvé tresky (možno použít i mraženou rybu)
- sůl
- 100 g strouhanky
- 100 g másla
- Na omáčku: 50 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 dl sladké smetany
- mletý bílý pepř
- kůra i šťáva z 1 citrónu
- sůl
Nejprve připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a mouku, kterou necháme zpěnit. Za stálého míchání přilijeme citrónovou šťávu a potom smetanu. Osolíme, podle chuti okořeníme mletým bílým pepřem a povaříme asi 1 minutu. Do jiné nádoby nalijeme cca 1 dl vody, vložíme do ní osolené filety z tresky a pod poklicí dusíme cca 7 minut. Měkkou tresku opatrně přeneseme na mísu, polijeme ji připravenou omáčkou a posypeme na másle osmaženou strouhankou. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky citrónu.
Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty
Při konzumaci nezapomeňte na výborné bílé víno. Doporučujeme naše Rulandské šedé nebo Ryzlink vlašský.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.