Svíčková na smetaně
O tento pokrm se vedou spory, zda pochází z české, nebo z rakouské kuchyně. Podle mého, jde o pokrm ryze český, který nechyběl a ani dodnes nechybí na žádném jídelním lístku restaurací. Ať již v restauracích vyšší cenové skupiny, či v obyčejných hospodách. Neexistuje jedna jediná chuť tohoto pokrmu, každý kuchař v něm má svůj osobitý podpis.
Suroviny na omáčku:
1 kg zadního hovězího masa
100 g slaniny
70 g sádla
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
1 lžička cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
mletý pepř
sůl
vývar
citrónová šťáva
cukr
Suroviny na zahuštění:
300 ml kysané smetany
250 ml sladké smetany
3 lžíce hladké mouky
Suroviny na ozdobení:
citrón
brusinkový kompot
Postup:
Odblaněné, omyté a osušené maso po vlákně slaninou prošpikujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
V kastrolu rozpálíme sádlo a zpěníme v něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme hořčici, cukr a zamícháme.
Do tohoto základu vložíme maso a ze všech stran ho krátce opečeme.
Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, veškeré koření, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí.
Během dušení maso několikrát obrátíme a je-li potřeba, podlijeme vývarem. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme, zeleninu propasírujeme a vrátíme do kastrolu. Zavaříme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku.
Na mírném ohni povaříme asi 5 minut.
Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, cukr a sůl.
Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Před podáváním ozdobíme plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.
Doporučená příloha: kynutý nebo houskový knedlík.
Doba přípravy 40 minut.
Doba vaření: 1,5–2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.