Švestková povidla
Klevela a povidla nemohly dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce a jejich vůně patří v mé mysli k vůni domova. Ráda je připravuji a ráda u toho vzpomínám.
Suroviny:
3 kg vypeckovaných švestek
100 ml 8 % octa
300 g krystalového cukru
Postup:
Dobře vyzrálé až přezrálé švestky opereme, necháme oschnout a potom je vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim ocet, zamícháme a necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, proležet.
Švestkovou směs přelijeme do pekáče a v troubě několik hodin pomalým varem povidla zahušťujeme. Občas zamícháme.
Dostatečně zahuštěná povidla poznáme podle toho, že se vařečkou vytvořená rýha nezalévá šťávou, ale zůstává.
Přidáme cukr, promícháme a necháme v troubě ještě asi 15 minut provařit. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a obrácené dnem nahoru je necháme vychladnout.
Před použitím naředíme povidla rumem a promícháme, spolu s mletou skořicí.
Poznámka: Takto připravovaná povidla jsou prověřená již několika generacemi. Nejlepší jsou z přezrálých švestek.
Klevela ze švestek
Suroviny:
3 kg švestek
750 g cukru
150 ml vinného octa
1 lžička mleté skořice
5 hřebíčků
100 ml rumu
Postup:
Očištěné a vypeckované švestky nakrájíme na kousky. Promícháme je s cukrem a vinným octem a v chladu necháme 24 hodin stát.
Pak je přendáme do nádoby, přidáme koření a prudce, za občasného míchání, vaříme asi tak 1 hodinu.
Do hotové klevely vmícháme rum. Plníme do malých skleniček, které uzavřeme víčky. Sterilizujeme 20 minut při 90 °C.
Klevelou poléváme škubánky, trhanec či malé knedlíky z tvarohového nebo kynutého těsta, podáváme ji i jako přílohu k masu, výborná je také jako marináda.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.