Špagety s balkánskou omáčkou
Vhodný oběd nebo večeře těchto horkých dnů. S vychlazeným bílým vínem můžeme nabýt dojmu, že jsme třeba na jihu Evropy. Pěkná lehká hudba, dobří přátelé, výborné a rychlé jídlo, co víc si přát?
Suroviny:
500 g špaget
250 g mletého masa
1 menší cuketa
1 cibule
3 lžíce oleje
2 čerstvé papriky
2 velká masitá rajčata
1 kostka masoxu
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
mletý pepř
čerstvý tymián (event. sušený)
sůl
Suroviny na posypání:
nastrouhaný tvrdý sýr
petrželka
Postup:
Podle návodu dáme vařit špagety a než se uvaří, připravíme omáčku. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mleté maso na ni zprudka orestujeme. Přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut.
Potom ke směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky tymiánu, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5 – 10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.
Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou.
Poznámka: Lze připravit i vegetariánskou formu omáčky, jednoduše vynecháme maso. Přidáme-li pak do omáčky feferonky, můžeme ji také použít jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.
Celková doba přípravy cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka