Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou

podle Mirky Kuntzmannové

Ingredience
  • 1 vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • Na vejmrdu: ½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
  • ½ hrnku vývaru z vepřového kolena
  • 1 oloupané najemno nastrouhané jablko
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.

Příprava vejmrdy:

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.