Mastné vdolky. Nejlepší jsou ještě vlažné
Pochoutka především ke klasické culifindě, tedy meltě, ale jsou výborné i ke kávě nebo čaji. Mohou být i skvělým obědem a v neposlední řadě vhodným masopustním pohoštěním.
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 300–350 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce oleje
- 25 g droždí
- sůl
- 70 g másla na potření
- 3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
- moučkový cukr na posypání
Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.
Recept pochází z Bukové u Merklína.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.