Maková roláda. Vypadá skvěle a příprava je jednoduchá

Recept působí honosně a náročně, ale jeho příprava je snadná a navíc je to moučník rychlý. Nutno dodat, že mák je zdravý a použitého cukru je úplné minimum.

Ingredience
  • 5 bílků
  • 130 g cukru krupice
  • 60 g mletého máku
  • 60 g hladké mouky
  • několik kapek octa
  • Na krém: 250 g plnotučného tvarohu (z vaničky)
  • 1 – 2 PL moučkového cukru
  • kůra z ½ citrónu
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 100- 150 g pikantní zavařeniny

Bílky, které použijeme by měly mít pokojovou teplotu. Nalijeme je do mísy, přidáme několik kapek octa a šleháme. Jakmile napění, za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Hmota získá hedvábný vzhled. Šleháme tak dlouho, až se utvoří tzv. měkké špičky, tzn., že se po vyndání metly špička sněhu mírně nahne. Potom lehce vmícháme mouku a naposledy mletý mák. Těsto rovnoměrně rozestřeme na plech vyložený pečícím papírem a zprudka upečeme při cca 180 – 200°C (podle trouby). Výška těsta je ¾ – 1 cm, doba pečení cca 7 minut. Upečený korpus má nazlátlou barvu a na dotek je měkký. Na upečený položíme čistý pečící papír, opatrně obrátíme a papír, na kterém jsme korpus pekli, stáhneme a necháme vystydnout. Není třeba hned stáčet do rolády, toto těsto ani později, když je studené, nepopraská a krásně se s ním pracuje.

Maková roláda

Vychladlý korpus potřeme tenkou vrstvou pikantní marmelády, kterou necháme chvíli zaschnout. Nakonec 3/4 plochy namažeme krémem a sbalíme do tvaru rolády. Při rolování dobře utahujeme, abychom získali pěkný tvar moučníku. Zabalíme do alobalu a v lednici necháme ztuhnout. Nakonec roládu ozdobíme například zbylým krémem, ovocem nebo ji jen pocukrujeme.

Příprava krému: Tvaroh spolu s cukrem a citrónovou kůrou utřeme a nakonec lehce vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.