Sekanina (hašé) podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Je po svátcích, leckde zbyly nějaké kousky masa, ať vařeného nebo pečeného, se kterými nemáme momentálně žádné úmysly. Byla by velká škoda je vyhodit, protože se dají využít k přípravě výborného pokrmu.
Recept Magdaleny Dobromily Rettigové uvádíme v původní podobě. Návod je tak jednoduchý, že ho pochopíme všichni, navíc je psaný krásnou češtinou. Recept pochází z druhého vydání Domácí kuchařky z roku 1831.
- 400 g vařeného nebo pečeného masa (telecí, hovězí, vepřové)
- výpek z masa nebo trochu vývaru
- 40 g másla
- 1 cibule
- 2 vejce
- sůl a pepř
Zbude-li ti kousek telecí nebo vepřové nebo jiné pečeně, drobince ji usekej. Zatím nech na másle dozlatova usmažit drobně usekanou cibulku, vmíchej tu usekanou pečeni do toho, osol a opepři to, přidej ještě tu šťávu z pečeně, zbyla-li, není-li však žádné, přidej trochu silné polívky a nech to chvíli dusit, pak do toho vraz nějaké vejce, podle toho, jak mnoho máš sekaniny, a nech to ještě chvíli dusit při ustavičném míchání, aby vejce nebyla syrová.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.