Salát z přerostlých nakládaček

Sterilovaný okurkový salát se dělá z přerostlých nakládaček, kterých bývá celkem dost. Tak když vám soused nebo někdo známý nabídne nakládačky, že jich má moc, ale že jsou bohužel již přerostlé, tak zajásejte a s radostí nabídku přijměte. V zimě si pochutnáte na senzačním salátu.

Suroviny:

1 ½ kg přerostlých nakládaček

6 větších cibulí

2 lžíce koření typu vegeta

200 ml octa

150 – 200 ml krystalového cukru

Postup:

Omyté, osušené neoloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od koření. Potom salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8 – 10 minut při 90°C.

Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.

Celková doba přípravy 2 hodiny, budete mít 4 – 6 ks podle velikosti použitých skleniček

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň