Salát z přerostlých nakládaček
Sterilovaný okurkový salát se dělá z přerostlých nakládaček, kterých bývá celkem dost. Tak když vám soused nebo někdo známý nabídne nakládačky, že jich má moc, ale že jsou bohužel již přerostlé, tak zajásejte a s radostí nabídku přijměte. V zimě si pochutnáte na senzačním salátu.
Suroviny:
1 ½ kg přerostlých nakládaček
6 větších cibulí
2 lžíce koření typu vegeta
200 ml octa
150 – 200 ml krystalového cukru
Postup:
Omyté, osušené neoloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od koření. Potom salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8 – 10 minut při 90°C.
Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.
Celková doba přípravy 2 hodiny, budete mít 4 – 6 ks podle velikosti použitých skleniček
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka