Sádlo se škvarky a Škvarková pomazánka
Únor je doba zabijaček a masopustu. Celý únor budeme připravovat jídla typická pro toto období. V obou následujících receptech využijeme škvarky. O žádnou dietu se v tomto případě nejedná, ale tohle nemáme každý den. Pro jednou přimhouříme oko. Ono totiž jednou za čas není na škodu si pořádně „promastit“ svoje útroby.
- Sádlo se škvarky
- ½ l čerstvě vyškvařeného sádla se škvarky
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- sůl
- —
- Škvarková pomazánka
- 300 g škvarků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce ostré hořčice
- mletý pepř
- sůl
Sádlo se škvarky
Čerstvě vyškvařené sádlo i se škvarky, na tenké plátky nakrájený česnek, majoránku, pálivou papriku a sůl promícháme a necháme ztuhnout. Mažeme na tmavý chléb a vhodně doplníme čerstvou zeleninou.
Škvarková pomazánka
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, mletý pepř, sůl a dobře promícháme. Pomazánku mažeme na chléb a ozdobíme dle vlastní fantazie. Do pomazánky můžeme přidat i na kostičky nakrájené kyselé okurky a natvrdo vařená vejce.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.