Rybí filé na víně
Tímto způsobem můžeme upravit i jiné druhy ryb. Skvěle chutná např. mladý sumec, štika, ale i kapr. Výborný typ pro všechny milovníky ryb. Nezapomínejme zařazovat ryby do našeho jídelníčku co nejčastěji. Nejenom, že si jídelníček obohatíme, ale hlavně posloužíme svému zdraví.
Základní suroviny na čtyři porce:
800 g rybího filé v porcích
100 g slaniny
3 papriky
1 feferonka
5 rajčat
200 ml suchého bílého vína
1 citrón
petrželka
Suroviny na marinádu:
šťáva z 1 citrónu nebo limetky
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce nasekaných bylinek (bazalka, šalvěj, tymián, …)
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
Postup:
Porce ryby otřeme vlhkým ubrouskem. Každou potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním všech uvedených surovin. V porcelánové nebo skleněné misce necháme v chladu proležet několik hodin, nejlépe přes noc.
Pekáč vyložíme plátky anglické slaniny, na kterou položíme marinovanou rybu. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
Přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájená oloupaná rajčata, papriky a feferonku.
Podlijeme vínem a při 180 °C pečeme ještě asi 20–25 minut. Během pečení poléváme ryby vypečenou šťávou.
Hotový pokrm ozdobíme citrónem a petrželkou.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.