Rybí filé na víně
Tímto způsobem můžeme upravit i jiné druhy ryb. Skvěle chutná např. mladý sumec, štika, ale i kapr. Výborný typ pro všechny milovníky ryb. Nezapomínejme zařazovat ryby do našeho jídelníčku co nejčastěji. Nejenom, že si jídelníček obohatíme, ale hlavně posloužíme svému zdraví.
Základní suroviny na čtyři porce:
800 g rybího filé v porcích
100 g slaniny
3 papriky
1 feferonka
5 rajčat
200 ml suchého bílého vína
1 citrón
petrželka
Suroviny na marinádu:
šťáva z 1 citrónu nebo limetky
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce nasekaných bylinek (bazalka, šalvěj, tymián, …)
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
Postup:
Porce ryby otřeme vlhkým ubrouskem. Každou potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním všech uvedených surovin. V porcelánové nebo skleněné misce necháme v chladu proležet několik hodin, nejlépe přes noc.
Pekáč vyložíme plátky anglické slaniny, na kterou položíme marinovanou rybu. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
Přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájená oloupaná rajčata, papriky a feferonku.
Podlijeme vínem a při 180 °C pečeme ještě asi 20–25 minut. Během pečení poléváme ryby vypečenou šťávou.
Hotový pokrm ozdobíme citrónem a petrželkou.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.