Rozmíchánky s oukropem
Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.
Suroviny na 4-6porcí:
1 kg brambor
1 snítka celeru nebo libečku (čerstvý nebo sušený)
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
2 cibule
200 ml sladké smetany
3 stroužky česneku
sůl
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, nať z celeru nebo libečku, zalijeme dostatečným množstvím vody a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, ale vodu z nich nevyléváme a uchováme ji.
Na sádle dozlatova usmažíme nakrájené cibule. Polovinu dáme do uvařených brambor, částečně je rozšťoucháme a na závěr vmícháme trochu smetany, kterou brambory zvláčníme.
Slitou vodu z brambor přivedeme k varu, přidáme druhou část usmažené cibulky a utřený česnek a dále již nevaříme.
Každý stolovník dostane talíř s oukropem, tj. polévkou z vody z vařených brambor a misku s rozmíchánky, tzn. (šťouchanými brambory se smetanou.
Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu vám zabere 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.