Roštěná po staročesku
Nevšední kombinace masa a skořice mnohého jistě překvapí. Skořice použijeme jen špetku, podtrhne chuť masa a ozvláštní celý pokrm. Zázvor zase dodá lehkou pikantnost. Podušené žampióny v tomto případě jsou jakousi „třešničkou na dortu“.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky hovězí roštěné po cca 120 g
1 lžíce sádla
1 velká cibule
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
worcesterská omáčka
vývar na podlití
mletý pepř
špetka mletého zázvoru
špetka mleté skořice
sůl
150 g žampiónů
1 lžíce másla
Postup:
Plátky masa nařízneme na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce okořeníme mletou skořicí a mletým zázvorem.
V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme sádlo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a hořčici. Když se cukr rozpustí, vložíme na cibulový základ připravené maso. Přiklopíme poklicí a dusíme cca 20 minut. Potom maso obrátíme, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a vývarem naředíme na požadovanou hustotu, ochutíme worcesterskou omáčkou. Poté maso vrátíme zpět, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a chvilku povaříme.Hotový pokrm necháme pod poklicí dojít ještě asi 5 minut.
Při podávání každou porci masa poklademe na másle dušenými žampióny.
Doporučená příloha: dušená rýže, vařené nebo pečené brambory, zeleninové saláty, kompoty.
Celková doba vám potrvá přibližně jednu hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka