Ratatouille s rozmarýnovými bramborami aneb francouzská verze leča. Zamilujete si ho!
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.
Francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Rajčata dodají šťávě tu správnou chuť.
Tradiční francouzské jídlo Ratatouille (čte se ratatuj) se může jíst teplé jako samostatný pokrm s bagetou nebo s brambory. Dobré je ale i studené nebo jako příloha k masu. Zeleninová směs v provensálském stylu se podává jak horká, tak i studená k rybám, masu i samostatně.
Suroviny:
2 cukety, 1 lilek, 2 papriky, cibule, česnek, brambory, sůl, pepř, bobkový list, rozmarýn, olej, rajčatová passata - (hustá omáčka z pasírovaných rajčat)
Postup:
Lilek nakrájíme na plátky, rozložíme na talíř, nasolíme a necháme vypotit.
Papriky zbavíme jádřince, rozpůlíme, vložíme na plech a dáme pod gril.
Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Dáme do mísy, do které postupně budeme přidávat ostatní zeleninu.
Nejprve pokrájenou na nudličky a na oleji opečenou cibuli, pak cuketu, kterou nakrájíme na kolečka a ještě překrájíme na čtvrtky a také opečeme na oleji.
Na oleji opečeme i lilek, ale ten si dáme stranou.
Na olej dáme pokrájený česnek, zlehka opečeme, přidáme rajčatovou passátu,
2 bobkové listy a provensálské koření.
Vše provaříme, pak přidáme zeleninu (ještě bez lilku) zamícháme a dusíme chvíli pod pokličkou.
Nakonec přidáme lilek a ještě chvíli dusíme. Musíme odpařit tekutinu. Proto ke konci pokličku sundáme.
Dochutíme a podáváme s rozmarýnovými bramborami.
Rozmarýnové brambory:
Brambory ve slupce omyjeme a pokrájíme na měsíčky a zalijeme olivovým olejem. Posypeme rozmarýnem, solí a přidáme nakrájený stroužek česneku.
Dobře promícháme a dáme na plech na 180 stupňů.
Ratatouille aneb legendární dušenou zeleninu z Provence ocení vaše rodina i všichni hosté. Dobře ochucené a provoněné tymiánem se nejlépe hodí jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu nebo i jako hlavní jídlo. Příprava ratatouille je jednoduchá a výsledek září všemi barvami.
Související
-
Vyzkoušejte recept na výborné karbanátky s lečem od věrné posluchačky Slávky. Nebudete litovat
Jsme moc rádi, když na pořad Vaříme s Habadějem reagujete a posíláte nám své recepty. Vyzkoušejte ten na výborné karbanátky s lečem od jedné naší věrné posluchačky.
-
Zapečená bramborová kaše s lečem. Netradiční, ale chutná...
Zdá se vám bramborová kaše jako příliš obyčejné sídlo? Zkuste náš dnešní recept a uvidíte, že i s obyčejnou brambotovou kaší se dá vykouzlit zajímavé a velmi chutné...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.