Rajčata plněná šunkovou pěnou
Vyzrálá chuť rajčat, lehounká šunková pěna, to je krásná kombinace. Když si dáme o něco více práce s ozdobným naplněním rajčat, tak získáme obdiv své rodiny nebo přátel. Pěnu můžeme použít i k přípravě chlebíčků nebo obložených mis.
Suroviny na 4 porce:
250 g dušené šunky
125 g másla
100 ml 12% smetany
1 lžička sladké mleté papriky
mletý pepř
sůl
pevná vyzrálá rajčata
petrželka
Postup:
Šunku velmi jemně umeleme a postupně ji přidáváme do hladka vymíchaného změklého másla. Pak pozvolna přidáváme smetanu, prosetou papriku, pepř a sůl. Vše dobře vyšleháme na jemnou pěnu.
Omytá a osušená rajčata seřízneme asi v jedné třetině a vnitřek vydlabeme lžičkou.
Šunkovou pěnu do vnitřku rajčat nastříkáme pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou.
Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vychlazená naplněná rajčata podáváme s bílým pečivem jako předkrm nebo jako lehkou večeři.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.