Rajčata plněná šunkovou pěnou
Vyzrálá chuť rajčat, lehounká šunková pěna, to je krásná kombinace. Když si dáme o něco více práce s ozdobným naplněním rajčat, tak získáme obdiv své rodiny nebo přátel. Pěnu můžeme použít i k přípravě chlebíčků nebo obložených mis.
Suroviny na 4 porce:
250 g dušené šunky
125 g másla
100 ml 12% smetany
1 lžička sladké mleté papriky
mletý pepř
sůl
pevná vyzrálá rajčata
petrželka
Postup:
Šunku velmi jemně umeleme a postupně ji přidáváme do hladka vymíchaného změklého másla. Pak pozvolna přidáváme smetanu, prosetou papriku, pepř a sůl. Vše dobře vyšleháme na jemnou pěnu.
Omytá a osušená rajčata seřízneme asi v jedné třetině a vnitřek vydlabeme lžičkou.
Šunkovou pěnu do vnitřku rajčat nastříkáme pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou.
Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vychlazená naplněná rajčata podáváme s bílým pečivem jako předkrm nebo jako lehkou večeři.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.