Pučálka
Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či rozinkami.
Suroviny:
400 g suchého zeleného neloupaného hrachu
4 lžíce oleje
2 lžíce sádla se škvarky
sůl
Postup:
Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se obvykle objeví třetí den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu.
Celková doba vaření: cca 10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.