Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete
Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před několika léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi dobrý.
Suroviny na těsto:
2 vejce
½ sklenky teplého mléka (1 sklenka = 200 ml, pozn. red.)
½ sklenky oleje
1 sklenka pískového cukru
2 sklenky polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
máslo na vymazání pekáče
Suroviny na náplň:
500 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
2 vejce
trocha oblíbeného džemu nebo marmelády
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a vše promícháme.
Přidáme mléko, olej, vejce a všechno dohromady smícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymaštěného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Když chceme mít místo koláče dort, připravíme těsto i náplň z poloviční dávky a místo plechu použijeme dortovou formu.
V jiné misce promícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr. Touto tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme mu růžek a nastříkáme tvarohové mřížky na těsto. Můžeme také přizdobit trochou džemu nebo marmelády.
Prošívanou deku pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40 minut při 175 °C.
Prochladlý moučník nakrájíme a pocukrujeme.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.