Přírodní telecí s pikantní rýží. Lehké, ale slavnostní
Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude určitě vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích.
- 2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo
- plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g
- 1 PL oleje
- 70 g másla
- vývar
- 1 lžička hladké mouky
- sůl
- brusinkový kompot nebo džem
V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme.
Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.
Pikantní rýže
- 100 g rýže
- 1 menší cibule
- 2 lžíce oleje
- 20 g rozinek
- 15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)
- 1 – 2 pálivé papričky
- sůl
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut.
Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.