Polévka ze sterilovaných fazolových lusků
Velký pátek připomíná ukřižování Krista a ten den by se měl dodržovat největší půst. Nejčastěji se na Velký pátek jedly různé kaše nebo syté polévky, protože bylo povoleno konzumovat jen jeden pokrm za den.
- 1 větší konzerva fazolových lusků (720 ml)
- 1 cibule
- 50 g másla
- 5 lžic hladké mouky
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- sůl
- 4 zastřená vejce (nebo vařená naměkko)
- petrželka nebo kopr
- na dochucení citronová šťáva a cukr
Fazolové lusky necháme na cedníku okapat. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme mouku a připravíme světlou cibulovou jíšku. Tu rozředíme chladným zeleninovým vývarem, který přiléváme pomalu a dobře promícháváme, nejlépe metličkou. Do tohoto základu vložíme okapané fazolky, osolíme a povaříme cca 10 minut. Nakonec plévku zalijeme smetanou, podle chuti osladíme a okyselíme. Přivedeme k varu a dále už nevaříme. Polévku podáváme se zastřenými vejci, ozdobené petrželkou nebo koprem.
K přípravě polévky můžeme použít také čerstvé nebo mražené fazolky. Postup je stejný, jen před přípravou je povaříme doměkka.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka