Pohankové rizoto
Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší množství zeleniny.
Suroviny na 4–6 porcí:
250 g pohanky
1 cibule
1 lžíce sádla
350 g vepřového masa (plecko nebo bůček)
150 g vařené uzené krkovice nebo anglické slaniny
250 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…) možno použít i zeleninu mraženou
1 lžičku kmínu
1 lžičku majoránky
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 7 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití.
Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat.
Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme cca 15 minut. Pak přidáme nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninu a pohanku. Osolíme, přidáme kmín a majoránku, zalijeme zeleninovým vývarem a pod poklicí dusíme cca 20 minut.
Poté přidáme povařenou zeleninu, promícháme a pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut.
Pohankové rizoto doplníme saláty z čerstvé zeleniny nebo zeleninou nakládanou.
Celková doba přípravy receptu Mirky Kuntzmannové trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.