Pikantní směs z cukety
Cukety jsou výborné jako zelí, přidávají se do bramboráků, pečou se z nich různé moučníky. Za zkoušku stojí i tento recept, jehož využití je mnohostranné.
- 1 středně velká cuketa
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
- 2 – 3 mrkve
- 1svazek bylinek (tymián, bazalka, petrželka, libeček, majoránka,….)
- 70 g rajčatového protlaku
- sůl, mletý pepř
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme jen zesklovatět, aby česnek nezhořkl. Na tento základ přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semen, na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a omyté bylinky. Mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme 10 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, zamícháme a dusíme dalších cca 7 – 10 minut. Je-li třeba, podléváme malým množstvím vody. Na závěr osolíme, opepříme a směs rozmělníme šťouchadlem na brambory tak, aby část zeleniny zůstala v celku.
Zeleninovou směsí naplníme skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C 20 minut. Tuto směs používáme na těstoviny nebo jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině, ale výborně ozvláštní např. guláš, drůbež či mletá masa.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka