Pečená husa
V tomto receptu pokračujeme ve svatomartinských receptech. Recept na husu pečenou s jablky je trochu jiný, než jsme zvyklí, majoránka nenaruší chuť, naopak zvýrazní. Spolu s navinulými jablky jde o skvělou kombinaci. Ať už si vyberete k pečené huse doporučený kompot, nebo dušené zelí, neprohloupíte v žádném případě.
Suroviny na 6-8 porcí:
1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
majoránka
4–6 nakyslých jablek
trochu cukru
sůl
Postup:
Husu zevnitř i zvenku posolíme a okořeníme majoránkou. Naplníme ji oloupanými jablky bez jádřince, do kterých jsme dali trochu cukru.
Pečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.
Podáváme s jablkovým kompotem.
Doporučená příloha: vařené brambory, jemné bramborové knedlíky, bramborové noky.
Místo jablečného kompotu můžeme pečenou husu podávat s červeným zelím s jablky.
Červené zelí dušené s jablky
Suroviny na šest porcí:
cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí
2 oloupaná jablka
1 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
špetka kmínu
5 lžic vinného octa
3 lžíce vody
2 lžíce cukru
3 jalovčinky
sůl
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké.
Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.