Pečená husa
V tomto receptu pokračujeme ve svatomartinských receptech. Recept na husu pečenou s jablky je trochu jiný, než jsme zvyklí, majoránka nenaruší chuť, naopak zvýrazní. Spolu s navinulými jablky jde o skvělou kombinaci. Ať už si vyberete k pečené huse doporučený kompot, nebo dušené zelí, neprohloupíte v žádném případě.
Suroviny na 6-8 porcí:
1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
majoránka
4–6 nakyslých jablek
trochu cukru
sůl
Postup:
Husu zevnitř i zvenku posolíme a okořeníme majoránkou. Naplníme ji oloupanými jablky bez jádřince, do kterých jsme dali trochu cukru.
Pečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.
Podáváme s jablkovým kompotem.
Doporučená příloha: vařené brambory, jemné bramborové knedlíky, bramborové noky.
Místo jablečného kompotu můžeme pečenou husu podávat s červeným zelím s jablky.
Červené zelí dušené s jablky
Suroviny na šest porcí:
cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí
2 oloupaná jablka
1 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
špetka kmínu
5 lžic vinného octa
3 lžíce vody
2 lžíce cukru
3 jalovčinky
sůl
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké.
Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.