Nudle Enying. Udělejte si dobrotu od Balatonu
Přesně takto připravují nudle v maďarském Enyingu, ve městě, které leží v blízkosti Balatonu. Je to velmi dobrý, rychlý a nenáročný pokrm.
- 400 g suchých širokých nudlí
- 250 g masa (vepřová plec, kuřecí, krůtí, králičí)
- 120 g šunky nebo slaniny
- 3 rajčata
- ¼ menšího celeru
- 1 větší mrkev
- 100 g sterilovaného hrášku
- 1 malá snítka rozmarýnky
- 1 cibule nebo 3 jarní cibulky
- 50 g másla
- cca 3 l vývaru
- olej na opékání, sůl
Rajčata přelijeme vařící vodou, poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Maso očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli najemno, šunku a zeleninu na hranolky nebo na proužky.
Do vývaru přidáme rozmarýn, přivedeme k varu a podle návodu v něm uvaříme nudle. Uvařené scedíme a propláchneme.
Cibuli osmahneme na oleji a prudce v tomto základu opečeme maso.
Kromě hrášku přidáme zeleninu, osolíme, podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru a dusíme doměkka.
Když je maso měkké, smícháme směs s uvařenými nudlemi a hráškem.
Hotový pokrm polijeme horkým máslem, které s chutí udělá divy. Podáváme horké.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.