Mleté maso na grilu. Blýskněte se novinkou na zahradní party
Je čas dovolených, vybíráme si jídla, jejichž příprava bývá mnohem jednodušší a velmi často při jejich realizaci používáme gril. Tento recept je na gril právě jako dělaný. Můžete použít ale i troubu nebo pánev.
- 600 g mletého vepřového masa
- oblíbená kořenící směs (např. staročeské koření, koření na mletá masa, …)
- 100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
- 2 velká vyzrálá rajčata
- 2 papriky (z toho jedna pálivá)
- 1 cibule
- kvalitní kečup
- trochu vegety
- mletý pepř, sůl
- olej na potření alobalu
- alobal
Slaninu nebo bůček nakrájíme na drobné kostičky, zeleninu na jemné plátky. Mleté maso dobře promícháme se solí a mletým pepřem. Přidáme polovinu nakrájené slaniny a opět promícháme. Podle potřeby přidáme několik lžic studené vody. Směs rozdělíme na 4 stejné porce a vytvoříme z každé placičku. Připravíme si čtyři kusy alobalu, je lepší použít dvojitý, aby nevytekla šťáva, která je v tomto pokrmu vynikající.
Alobal potřeme olejem, do středu položíme placičku z mletého masa, na ni rovnoměrně rozestřeme připravenou zeleninu: rajčata, papriku, česnek a cibuli. Celý povrch posypeme zbylou nakrájenou slaninou a vegetou. Té stačí opravdu málo, jen na zvýraznění chuti. Nakonec pokapeme kečupem. Balíčky dobře uzavřeme, dáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 35- 40 minut při cca 160 °C.
Další možnost je, že balíčky dáme na pánev a na středním stupni tepelného zdroje pod poklicí pečeme cca 30 minut.
Pozor při otevírání balíčku, pára je velmi agresivní!
Vhodná příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, pečivo, nezapomínejme na zeleninové saláty
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.