Máselné vdolky
Velmi oblíbené máselné vdolky pochází z jižního Plzeňska. U maškar v masopustním průvodu jsou rovnocenným pečivem tradičním koblihám. Jelikož toto pečivo není smažené, ale pečené, tráví se mnohem lehčeji.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru.
Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme.
Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova.
Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.
Vhodným nápojem k této krajové pochoutce je klasická melta.
Příprava tohoto receptu trvá 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.