Martinské rohlíčky
V některých oblastech pekly hospodyně místo rohlíčků martinské podkovy. Těsto i nádivka byly stejné, jen se místo rohlíčků tvořily podkovy tak, že se rohlíčky vytvořily delší a zahnuly se do tvaru podkovy. Někdy se na koncích ještě nařízly.
Suroviny na těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g másla
3 žloutky
70 g moučkového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 citrón
sůl
Suroviny na nádivku:
150 ml vody nebo mléka
200 ml mletého máku
100 g cukru
1 lžička másla
2 lžíce strouhaného perníku
mletá skořice
mletý hřebíček
Postup:
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky.
Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek (připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, mléka a soli).
Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou přibližně 0,5 cm.
Každou placku nakrájíme na osm stejných trojúhelníků. Na kratší stranu trojúhelníka dáme přiměřené množství makové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce. Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě deset minut kynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.
Příprava nádivky:
Mletý mák uvaříme v mléku, nebo ve vodě, osladíme a ochutíme mletým kořením. Je-li nádivka příliš řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem a na závěr zjemníme máslem.
Příprava Martinských rohlíčků podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.