Květák dvakrát jinak
Léto je v plném proudu, rostou a dozrávají oblíbené druhy zeleniny a ovoce. Květák je v mých očích jakýmsi letním zeleninovým králem kuchyně. Proto dnes předkládám mnou velmi oblíbené dva recepty, jež mají stejný základ – v celku vařený květák.
Královský květák
Suroviny na čtyři porce:
1 velký květák nebo 2 menší
250–300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
200 ml smetany na šlehání
3 vejce
sůl
1 lžička másla
2 vejce uvařená natvrdo
70 g šunky
Královský květák
Postup:
Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky, ale ponecháme vcelku. V páře, nebo v osolené vodě jej uvaříme téměř doměkka, přibližně 10–12 minut. Ve vodě vařený květák necháme okapat, u vařeného v páře to není třeba.
Uzený bůček nakrájíme na přiměřeně dlouhé klíny, které rovnoměrně zasuneme mezi květákové růžičky.
Nádobu vymastíme máslem, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a přimíchali polovinu strouhaného sýra.
Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15–20 minut.
Květák potom posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200 °C a v troubě necháme ještě asi 10 min. Povrch pokrmu má mít zlatohnědou barvu.
Zapečený květák přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky nakrájenými natvrdo vařenými vejci a šunkovými kornoutky.
Přílohu doporučuji: vařené brambory sypané pažitkou, saláty z čerstvé zeleniny
Doba přípravy trvá přibližně 75 minut.
Vařený květák s osmaženou strouhankou
Suroviny:
1 větší květák
100 g másla
120 g strouhanky
sůl
čerstvá nebo nakládaná zelenina
Postup:
Květák zbavíme listů, poté ho očistíme, omyjeme a ve slané vodě, nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu.
Před podáváním květák posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou. Podle své fantazie obložíme podušenou zeleninou a podáváme jako přílohu k pečením, nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.
Doba přípravy trvá přibližně 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.