Kuřecí játra se slaninou a jablky
Někdo se bojí konzumace vnitřností. Myslím si, že si je občas můžeme dopřát, zvlášť drůbeží, respektive kuřecí. Kombinace slaniny, cibule a jablek je výborná. Dokonalou chuť podtrhne hřebíček, který lahodí jak vnitřnostem, tak i jablíčkům. Mletý pepř dodá tomuto pokrmu pikantnost. Ta je u této úpravy jater nečekaná, ale vynikající.
Suroviny na 2–3 porce:
500 g kuřecích jater
3 navinulá křehká jablka
1 lžíce hladké mouky
1–2 cibule
70 g uzené slaniny
3 lžíce oleje
½ lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého pepře
sůl
Postup:
Játra očistíme, omyjeme a osušíme. Na oleji orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a slaninu. Když se slanina „vylije“, přidáme oloupaná a na čtvrtiny nebo osminky nakrájená jablka a chvilku podusíme.
Přidáme připravená játra, opepříme, ochutíme mletým hřebíčkem, zamícháme, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme doměkka.
Zaprášíme moukou, zamícháme a zředíme horkou vodou do požadované hustoty. Naposledy osolíme.
Chvilku povaříme a podáváme nejlépe s dušenou rýží.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.