Kuře s hříbkovou omáčkou
Už údajně rostou, hlavně houby hřibovité. Zatím pouze leckde, ale podle odborníků se letos čeká dobrá houbová sezóna. Buďme na ni připraveni chutnými recepty. Jeden z nich vám dnes nabízíme.
Jemná chuť na másle dušeného kuřete je ještě více podtržena nenapodobitelným aroma hříbků a smetany. Velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.
Suroviny na čtyři porce:
1 kuře o hmotnosti cca 1 kg
250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
vývar
muškátový květ
petrželka
sůl
Postup:
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme. Pak dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem.
Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Poté je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme doměkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme.
Porce dušeného kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.
Doporučená příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny.
Celková doba přípravy vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.