Košutka
Autora či autorku tohoto receptu neznám. Je však fakt, že Košutka pochází z Plzně. V tomto případě se však nejedná o městskou čtvrť, jak by se na první pohled mohlo zdát. K tomuto receptu jsem se dostlala na několika místech naší republiky a vždycky jeho kořeny končily v Plzni. Zde totiž probíhaly kolem roku 1920 velmi populární kurzy vaření, údajně na Lochotíně. Odtud je na Košutku opravdu blízko. Kdyby někdo z posluchačů měl nějakou povědomost o těchto kurzech, třeba jen z vyprávění, budu ráda za každou informaci, za což předem děkuji.
Suroviny na šest porcí:
1 kg vepřové krkovice bez kosti
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušené saturejky
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
1 lžička mletého pepře
1 lžička majoránky
50 g másla
50 g slaniny
2 lžičky sardelové pasty
sůl
vývar
Postup:
Maso otřeme vlhkým ubrouskem a na jeho povrchu ostrým nožem nařežeme mělkou mřížku.
Cibuli a česnek nakrájíme na velmi jemno, můžeme je také utřít na pastu.
Přidáme saturejku, majoránku, bazalku, trochu soli a mletý pepř. Promícháme a pastu vetřeme do připraveného masa.
Maso vložíme do porcelánové mísy a v chladu necháme alespoň 1 den proležet.
V kastrole rozpálíme část másla a najemno nakrájenou slaninu a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme malým množstvím vývaru, přidáme nové koření a hřebíček a pod poklicí dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Téměř měkké maso potřeme zbylým máslem, utřeným se sardelovou pastou a v troubě pečeme dočervena.
Mírně prochladlé maso nakrájíme na porce a přelijeme scezenou šťávou.
Doporučená příloha:
brambory v různých úpravách, bramborová kaše, bramborové knedlíky, dušený špenát
Takto upravené maso je velice chutné i studené, podávané s chlebem.
Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.