Kokosové kostky. Retro, ale velice slavnostní
Připravíme si jeden z retro moučníků, receptura pochází z první republiky. Velký návrat zažil zhruba v 70. letech minulého století. Byl to jeden z delikatesních moučníků své doby, který stojí za vyzkoušení i dnes. Je velice lahodný a slavnostní. Jeho předností je i to, že je poměrně dost trvanlivý, vydrží několik dnů v bezvadné jakosti.
- na korpus: 180 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 6 vajec
- 20 g kakaa
- 180 g polohrubé mouky
- pikantní marmeláda na potření
- na krém: 250 g másla
- 200 g cukru
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 - 150 ml rumu
- na polití: čokoládová poleva (100 g čokolády na vaření + 50g ztuženého tuku)
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Máslo s cukrem našleháme a postupně vmícháme žloutky a opět našleháme. Potom přidáme mouku a prosáté kakao. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou mokou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut při 160° C.
Než korpus vychladne, připravíme si krém. Máslo s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kokosovou moučku a rum. Vše dobře promícháme.
Studený korpus potřeme pikantní zavařeninou, po celém povrchu rovnoměrně rozetřeme kokosovou hmotu a uhladíme.
Na závěr celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Po důkladném zaschnutí polevy krájíme na řezy - kostky.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.