Kohoutí hřebeny z lincového těsta
Recept na toto lincové pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922.
Suroviny na těsto:
400 g hladké mouky
200 g cukru
120 g másla
2 vejce
citrónová kůra
Suroviny na krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g strouhané čokolády
2 lžíce rumu
čokoládová poleva
Postup přípravy hřebenů:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme kohoutí hřebeny, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Po vychladnutí slepíme krémem.
Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou.
Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.
Postup přípravy krému:
Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.
Doba potřebná ke změknutí je alespoň 7 dnů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.