Kočičí štajryš. Staročeský, jednoduchý, výborný
Tento staročeský pokrm pochází ze západu a jihu Čech. Ovšem obdobné pokrmy se v jiných krajích naší země také vařily a ještě vaří a také nesou libozvučná jmena. To je to kouzlo českého jazyka. A kouzlo české kuchyně? Jak z mála udělat hodně dobrého.
- ¾ kg brambor
- ½ kg kysaného zelí
- 1 hrnek trhaných krupek (200 ml)
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 150 – 200 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa
- kmín, celerová nať nebo snítka libečku
- sůl
V osolené vodě s kmínem a celerovou natí nebo libečkem uvaříme do měkka oloupané brambory.
Krupky propláchneme vodou, dáme do hrnku a ve slané vodě uvaříme. Vody dáme dvojnásobné množství.
Kysané zelí překrájíme a dusíme jej do poloměkka, to proto, aby bylo trochu křupavé.
Na kostičky nakrájíme slaninu a cibuli a společně na části sádla opečeme dozlatova.
Uvařené brambory trochu rozšťoucháme, promícháme s krupkami, zelím, upečenou slaninou s cibulí a sádlem. Podáváme jako samostatný pokrm spolu se saláty z čerstvé zeleniny.
Původní text podle Amalie Kožmínové z r. 1910, spisovatelky a etnografky
Uvaří se brambory a rozmačkají na kaši, v druhém hrnku se uvaří zelí a zaškvaří usmaženou cibulkou, v třetím hrnku se uvaří krupková hustá kaše z ječných krupek trhaných. To vše se smíchá na míse dohromady a sádlem se omastí. Tento kočičí štajryš, známý dobře na venkově, zachutná dobře i lidem ve městě. Za zkoušku stojí.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka